Logga in / Registrera nu
Totalt0kr 0.00
Kundvagn
kr 0.00
0 produkter

10x15 eller 11x15?

Beroende på vilken kamera du fotograferar med kan formatet skilja sig lite. Kompaktkameror och mobiltelefoner fotograferar oftast i 4:3-förhållande och är anpassade och format som 11x15, 15x20 osv. Om man vet med sig att man har en kompaktkamera som fotar i 4:3-förhållande och vill ha bredden 10 cm, får man välja mellan att beskära bilderna till 10x15 eller att förminska bilden så den får plats. Digitala systemkameror fotograferar oftast i 2:3-förhållande precis som vanlig 135-film (analog film). Dessa bilder är anpassade för 10x15, 20x30 osv. I de nyare kamerorna kan man ibland välja om man vill fota i 4:3 eller i 3:2


Om bilden inte passar...

Om din bild inte matchar formatet du valt kan du välja ett av två alternativ: ”Automatisk beskärning” - Då beskärs din bild för att fylla ut pappret vilket är förinställt. ”Anpassa till storlek” - Då förminskas din bild så att den passar inom papprets kanter. Detta resulterar dock i två vita kanter.

Skärsmån

De flesta vill att bilden ska fylla ut hela pappret men man kan aldrig få 100% av bilden utskrivet på fotopapper. Det innebär att en liten del av kanten på dina bilder kan komma beskäras. Tänk på detta om din bild har text eller något viktigt motiv som ligger nära kanten. Då kan det vara bra att välja vita kanter runt bilden för att säkra att all information kommer med. Ska din bild ramas in? Försök att undvika att lägga motivet för nära kanten då ramen täcker några millimeter av bilden.


Upplösning

Vi rekommenderar att alltid använda originalet när man beställer sina bilder. De flesta kameror tar idag så pass bra bilder att det går att göra större förstoringar. Att tänka på är att bilder uppladdade på webben, Facebook och andra liknade sidor ofta komprimeras. Det gör att bilden inte längre håller lika hög upplösningen. Observera att sceenshots är en bild av din skärm vilket inte gör bilden lika högupplöst som den som är tagen med kameran. Stora bilder är ofta tänkta att se på ifrån ett längre avstånd, då behövs inte en hög upplösning. Vill du dock att bilden skall vara skarp även för granskning på nära håll så krävs dock en högre upplösning.


Färger och format

Vår produktion är inställd efter JPG-filer i sRGB. För att undvika att det blir färgskillnader rekommenderar vi att konvertera till sRGB om dina bilder är i AdobeRGB eller CMYK. Är dina bilder inte i JPG-format så måste de konverteras om.


Papprets verkliga storlek?

Ibland är papprets storlek större än den angivna storleken. Detta beror på att originalmåtten är angivna i tum och sedan översatta till det svenska måttsystemet i cm.
Produkt Faktisk pappersbredd Längd
10x15 10,2 cm (4 tum) 15,2 cm (6 tum)
11x15 11,4 cm (4,5 tum) 15,2 cm (6 tum)
15x20 15,2 cm (6 tum) 20,3 cm (8 tum)
20x30 20,3 cm (8 tum) 30,5 cm (12 tum)